Kleurverschil in drukwerk

Ondanks de toepassing van de hedendaagse druktechnieken kan een klein kleurverschil ontstaan bij drukwerk. Het drukresultaat is namelijk afhankelijk is van meerdere factoren. Van invloed zijn onder meer het gebruik van verschillende drukpersen, de looprichting, de helderheidsgraad, verschillende papierleveranciers, temperatuur en de luchtvochtigheid in de drukkerij.
Daarnaast wordt full colour drukwerk altijd in combinaties met ander drukwerk gedrukt, waardoor ook kleine verschillen kunnen optreden.
De kleuren die je op een beeldscherm ziet zijn opgebouwd uit RGB-kleuren (rood, groen, blauw) en offsetdruk gebeurt in CMYK-kleuren (cyan, magenta, yellow, key oftwel cyaan, magenta, geel, zwart). Dat kan leiden tot een ander resultaat. Daarom kunnen nooit garanties worden gegeven op kleuren aangezien het resultaat door vele factoren wordt beïnvloed.
De toleranties die gehanteerd moeten worden in de offset druk geven bij sommige kleuren meer in het oog springende afwijkingen dan bij andere combinaties.
Daarnaast ogen de kleuren in kunstlicht anders dan in zonlicht.